Stone and Salt Croatia logo

Mjesto Šimuni

Šimuni su malo ribarsko mjesto u kojem vrijeme kao da stoji. Plaža je udaljena samo nekoliko koraka, imate nekoliko restorana, kafića i dućan s hranom.

Sve što vam je stvarno potrebno za opuštanje i godišnji odmor bez automobila.

Šimuni se nalaze na zapadnom podnožju najvišeg vrha otoka Paga (Sv. Vida, 348 m nadmorske visine), na pola puta između grada Paga i Novalje. Grad Pag pruža izvrsnu zabavu za obitelji, a Novalja, sa poznatom plažom Zrće, bogat noćni život. Oboje su udaljeni samo 15 minuta vožnje automobilom. Prekrasan i bogat poviješću, grad Zadar udaljen je samo 45 minuta.

Šimuni su idealno mjesto za odmor za obitelji i sve koji traže istinsko opuštanje. Bijela plaža s oblutcima i borovom hladovinom udaljena je samo nekoliko koraka. Mjesto ima nekoliko restorana koji nude tradicionalnu kuhinju, ali također i pizzu i roštilj. Također ima trgovinu prehrambenih proizvoda, a svakodnevno dolazi i barba Branko sa svojim crvenim kombijem sa svježim domaćim voćem i povrćem.

U središtu mjesta nalaze se ribarski brodovi i ribarnica sa svježe ulovljenom ribom. Na sjevernom dijelu uvale Šimuni nalazi se nautička marina ACI (otvorena tijekom cijele godine), dok se u južnom dijelu naselja, neposredno nakon šljunčane plaže s prirodnom hladovinom, nalazi kamp Šimuni.

Stone & Salt Kuća za odmor

4 spavaće sobe za 8 osoba, sve opremljene klima uređajima, 2 kupaonice i toalet s perilicom za rublje.

Stvari koje biste trebali iskusiti

tijekom posjeta otoku Pagu

I. Okus paškog sira (Paški sir)

Ako nam ne vjerujete, Business Insider stavio je otok Pag i Paški sir na popis “50 mjesta u Europi koje trebate posjetiti tijekom svog života”. Tvrde teksture, neponovljive arome, izuzetno se dobro kombinira s vinom. Ovaj poznati tradicionalni sir od ovčjeg mlijeka jedan je od najpoznatijih otočkih i hrvatskih gastro proizvoda u svijetu.

Njegov jedinstveni okus potječe od ovaca koje se slobodno šetaju na stjenovitim pašnjacima i pasu divlje mirisne biljke otoka.

Dva najpoznatija proizvođača sira na otoku Pagu su Paška sirana i Sirana Gligora. Sirana Gligora nudi degustacije i vođene ture kroz siranu u Kolanu, na samo 5 minuta vožnje od Šimuna.

II. Posjetite povijesni grad Pag

Grad Pag sagrađen je u 15. stoljeću prema projektu majstora graditelja Jurja Dalmatinca. Grad Pag je potpuno planirani urbani prostor unutar utvrđenih gradskih zidina, u okruženju azurnog zaljeva na zapadu i solane na istoku. Stvaranje današnjeg Grada Paga potaknuto je odlukom o preseljenju Starog grada Paga (danas poznatog kao Stari grad) zbog njegovog nepovoljnog strateškog položaja. Staro naselje sagrađeno je u blizini solane, koja je u 14. stoljeću imala najveća polja soli na hrvatskoj obali.

Šetajući gradskim ulicama popločanim bijelim kamenom, morate posjetiti Galeriju paške čipke zaštićene UNESCO-om, smještenu na glavnom gradskom trgu. Čak je i carica Maria Terezija zaposlila domaće vješte žene koje su joj šivale pašku čipku. Proizvodnja soli igrala je važnu ulogu u razvoju grada, a više o tome možete saznati u Muzeju soli. Ako želite znati više o životu mještana kroz povijest, možete posjetiti i Etno-galeriju.

III. Posjetite stoljetne masline

U Lunskim maslinicima raste oko 80.000 stabala maslina, s najstarijim drvetom u vrtu starim preko 1600 godina , što ga svrstava među tri najstarija stabla maslina na svijetu. Maslinici u Lunu nalaze se na sjevernom dijelu otoka Paga. Vrt možete istražiti na 7 km dugoj stazi, gdje ćete vidjeti najveći broj stoljetnih divljih maslina pronađenih na jednom mjestu. Drveće raste isprepleteno u kamenu, stvarajući intrigantne oblike i nadrealne konture.

IV. Istražite život na Marsu

Ako ste na otok Pag stigli trajektom, prvi dojam o otoku sigurno je bio da ste stigli na drugi planet. Stjenoviti dijelovi Paga, s kamenitim djelovima u kojima je vegetacija rijetka ili je uopće nema, doista nalikuju površini Mjeseca ili Marsa, ovisno o tome koga pitate.

Stijene predstavljaju nenadmašnu atrakciju, a cijeli se krajolik lako povezuje s hitom Davida Bowiea iz 1970-ih "Life on Mars", pa se ovaj slogan koristi za treking utrku iz Metajne - "Pag Trail & Trekk - Life on Mars". Tri su karakteristične rute: lagana (6 km), aktivna (14 km) i challenger (25 km), s kategorijama osmišljenim za trkače svih dobnih i tjelesnih razina.

Prekrasan krajolik otoka i fascinantni kraški oblici u kombinaciji s pogledom na kristalno plavo more pružit će vam jedinstveno iskustvo.

Stone & Salt Studio apartman

Potpuno opremljeni studio apartman za 2 osobe.